O nama

Dječji vrtić “Pušlek” nekad

Dječji vrtić u Mariji Bistrici otvorio je svoja vrata bistričkim mališanima 1. rujna 1978. godine. Prvih dvadesetak mališana krenulo je tada u novu predškolsku avanturu.
Svečana proslava i otvorenje vrtića održano je 27. svibnja 1978. godine povodom Dana osnovne škole Marija Bistrica. U razdoblju od 1978. pa sve do 1. siječnja 1999. godine, vrtić je djelovao u sastavu Osnovne škole Marija Bistrica.
Za dječje bezbrižne dane i prve korake u nepoznatoj sredini pobrinuli su se tadašnji ravnatelj Juraj Košec, odgojiteljice Nevenka Kordej i Verica Frčko, kuharica Štefanija Švenda i spremačica Rozalija Ozimec.
Iste školske godine, 1978., pokrenut je i program predškole, tzv. „male škole“.
Iz godine u godinu, broj je djece stalno rastao pa se tako javila i potreba za organiziranim oblikom smještaja mlađe djece. Zbog toga se 1990. godine otvorila i jaslička skupina.

Prostor dječjeg vrtića na adresi Zagrebačka 15


Vrtić je polako postao premalen za svu djecu pa je Osnovna škola Marija Bistrica vrtiću na korištenje ustupila jednu učionicu koja je prenamijenjena za boravak djece predškolske dobi. Tako smo dobili još jednu, četvrtu skupinu.
U tim smo uvjetima dočekali i 1999. godinu, kada smo se zakonski morali odvojiti od OŠ Marija Bistrica. Unatoč nedostatku prostora, 2002. godine otvorena je igraonica „Rani razvoj“, namijenjena djeci koja nisu ostvarila pravo upisa u vrtić ili im on nije bio neophodan. Za otvaranje igraonice dobili smo pohvalu tadašnjeg Ministarstva prosvjete i športa.
Sve ove godine, polaznicima vrtića nudimo i dodatne sadržaje. U prostoru vrtića tako se održavaju igraonice na engleskom jeziku namijenjene djeci od četvrte godine do polaska u školu. Ovisno o zainteresiranosti roditelja, nekoliko se godina održavala i mala sportska škola u organizaciji Sportskog društva „Ku-ku-ri-ku“ iz Zaboka. Također, suradnju smo ostvarili i s plivačkim klubom „Olimp“ iz Tuheljskih Toplica koji je provodio obuku neplivača za naše predškolce.
Sve smo ove godine čekali proširenje postojećeg objekta ili gradnju novoga, a želje su nam se počele ostvarivati 2018. godine kad je napokon dobivena građevinska dozvola za izgradnju novoga objekta na lokaciji Stubička cesta 17 c.
Novi je objekt započeo s radom 22. ožujka 2021., a mogli bismo reći da smo tog datuma ponosno okrenuli novu stranicu predškolskog odgoja u Mariji Bistrici.
Vrtić danas djeluje na dvije lokacije te ima 140 polaznika.

Novi vrtić na adresi Stubička cesta 17c

Dječji vrtić „Pušlek“ danas

Dječji vrtić „Pušlek“ Marija Bistrica djeluje na dvije lokacije. Centralni (novi) objekt nalazi se na adresi Stubička cesta 17 c i u njemu djeluju tri jasličke i dvije vrtićke odgojno-obrazovne skupine.
Na adresi Zagrebačka 15 (stari objekt) borave starija djeca i tu se nalaze tri vrtićke odgojno-obrazovne skupine.

Naš „Pušlek“ tvori osam cvjetova – skupina:

Ljubičice
Đurđice
Potočnice
Ivančice
Suncokreti
Tratinčice
Jaglaci
Maslačci

Danas je u našem vrtiću zaposleno:

16 odgojiteljica
1 ravnateljica
1 stručna suradnica – psihologinja
1 računovođa
1 kuharica
1 pomoćna kuharica
4 spremačice

U narednom periodu zakonska nam je obaveza i prioritet zaposliti zdravstvenog voditelja, tajnika i domara.
Svaki je vrtić specifičan prije svega po ljudima koji u njemu rade, koji, uz djecu, čine dušu te ustanove. Upravo je dobar i zdrav timski odnos među ljudima važan preduvjet kako bi vrtić mogao rasti i biti poticajno okružje za djecu, roditelje, ali i same zaposlenike vrtića. Težimo ovome cilju.

Naša vizija

Vrtić kao mjesto zadovoljnog, veselog i kreativnog djeteta. Dječja kuća u kojoj se očituje zajedništvo djece, roditelja i svih djelatnika.

Naša misija

Svakom djetetu naše ustanove želimo osigurati cjelovit razvoj njegovih potencijala. Činimo to individualiziranim pristupom svakom djetetu, osiguranjem uvjeta za cjelovit razvoj djetetovih potencijala te poštivanjem interesa i izvornog izraza djeteta.

Ravnateljica: Jadranka Pezić